Valse daadkracht

Nog meer hypocrisie *)

Ab de Wildt

Om het hardst wordt vandaag geschreeuwd om het leger beter en meer te bewapenen, de dienstplicht weer in te voeren, boycotmaatregelen, sancties en ik weet niet wat nog meer. Zo daadkrachtig zijn onze politici zelfs niet bij de corona uitbraken geweest. Rutte voorop. Hollandse Signaal, belangrijke speler op het gebied van wapensystemen, wrijft zich al in de handen. Omzet omhoog en winsten omhoog, dank aan Rutte en co. Niets voor hoeven te doen. Ook in deze oorlogshetzerij zullen er weer andere Sywerts en zijn bedrog opduiken.

Niet alleen het geheugen van politici is kort, maar ook van burgers. Shell moet stoppen met olie- en gashandel met Rusland. Hetzelfde Shell dat door Rutte beloofd was de winstbelasting af te schaffen, maar toch verkoos naar Londen te gaan. Hetzelfde Shell dat nog na de Russische inval kortgeleden Russische olie kocht met grote kortingen. Hetzelfde Shell dat de Groningers tegenwerkt die compensatie van de aardbevingsschade willen, maar van de rechter de vrouwen niet hoeft te compenseren van vermoorde tegenstanders (1995), de leiders van het Ogoni volk in Nigeria. De Nederlandse regering verspilt er geen woord aan. Ook de oppositie is stil. Hoe lang pikken we dit nog.

Stop desinformatie

De Russische desinformatie moet gestopt worden is de heersende mening in de meeste media. Op het internet begint het, daar worden de geesten rijp gemaakt voor onzin. Corona bestaat niet, Russen worden vermoord in Oekraïne, zonder inspanning veel geld verdienen met sociale media. Alle influencers doen mee aan deze onzin, Baudet en de zijnen doen het, Wilders doet het, Haga en andere rechtse politici doen het, Viruswaanzin doet het en hiermee is het rijtje nog niet ten einde. Het doel wordt met heel veel mooie woorden omschreven om de westerse cultuur te redden, tegenwicht te bieden aan de Islam, de onbetrouwbare linkse pers te weerspreken, enzovoort. Maar uiteindelijk gaat het om twee dingen die nauw aan elkaar verwant zijn: macht en geld, of met andere woorden er zelf beter van te worden ten koste van alle anderen.

Het is maar dat je het weet. Als we er 'als Nederland' geld aan kunnen verdienen, is alles prima, dat zijn nu eenmaal onze 'VOC genen'. Economie, exportvergunningen voor wapentuig, sport en geloof moeten we los zien van politiek dat is de mantra van het kapitalisme. Als de ene dictator uit de gratie is, gaan we gewoon een deur verder. Er moet verdiend worden kanonnenvoer, dat zijn de anderen. Engeland heeft tot 1944 olie geleverd aan de Duitse nazi's. Duitsland was de grootste leverancier van Saddam Hoessein, de Verenigde Staten hebben overal progressieve regeringen tegengewerkt. Er is helaas niks nieuws onder de zon.

Halen waar het zit

Nu komt onze welvaart in het geding en dan schijnt alles geoorloofd te zijn. Geld is geen probleem. Maar iemand zal die rekening moeten betalen. De arbeiders of de kapitalisten? Tot nu toe zijn het de mensen onderaan de ladder die de hardste klappen krijgen. Het zijn de kapitalisten die weer nieuwe superwinsten in het verschiet hebben. Weg is het elan dat alles anders moet en ons beloofd door Ruttte en ander politici, het smelt als sneeuw voor de zon.

Geen woord over welke weg we moeten inslaan om milieuvriendelijke alternatieven voor onze vrijheid van gas en olie te ontwikkelen in plaats van gunsten voor dictators. Geen woord over dat we het geld moeten halen daar waar het zit. Geen woord over de verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld Shell om na zoveel jaar miljarden verdiend te hebben nu iets terug te doen voor de maatschappij door genoegen te nemen met minder of geen winst door prijs opdrijven in tijden van energietransitie of oorlog. Welke politieke partij neemt die handschoen op en laat het niet bij mooie woorden maar bij daden?

*) Zie: Hypocrisie, Extra 455-1,13 maart 2022.

S symbool